Mieleni on yhä Italiassa. Nostalgiaa voi yrittää lievittää
kopioimalla matkalla nautittuja maukkaita aterioita. Italialaisen keittiön
kestosuosikkini on melanzane parmegiana. Söin kyseisen annoksen Firenzessä eikä
muuten pettänyt. Melanzane parmegiana on minulle ”se oikea”: se ymmärtää
mieltymyksiäni, lohduttaa minua kun olen surullinen ja saa minut iloiseksi.
Välillä kyllästymme toisiimme, mutta silti välillämme on ikuinen rakkaus.
Käytä tomaattikastikkeeseen Muttin säilyttyjä tomaatteja.
Henri Alenin lisäksi roomalainen pilvenpolttaja, valmistaessaan all'amatricianaa
(oli muuten loistavaa), todensi Alenin arvion: Mutti on laadukkain. Nykyään
Suomestakin saa Muttin San Marzano –tomaatteja. Jos käytät kokonaisia
säilöttyjä tomaatteja, pyöräytä ne tehosekoittimessa tasaiseksi. En osaa
selittää miksi, mutta maku on parempi kuin jos pilkot ne paistolastalla
pannussa. Melanzane parmegianaan kelpaa halvempi mozzarella: mozzarella di bufalan tuottaa - paremmasta maustaan huolimatta - sulaessaan runsaasti nestettä, mikä tekee annoksesta vetisen.
Melanzane parmegiana
2 hlö
1 suuri munakoiso
1 tölkki Mutti säilöttyjä tomaatteja
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana
tuoretta basilikaa
parmesaania
100g mozzarellaa
kourallinen Panko-leivänmuruja tai murennettua kuivanutta ciabattaa
Lämmitä uuni n. 250 asteeseen. Leikkaa munakoiso parin
senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Öljyä kevyesti pieni uunivuoka. Grillaa
munakoisoa, välillä käännellen, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä melko
pehmeitä.
Valmista tomaattikastike. Pyöräytä säilötyt tomaatit
tehosekoittimessa. Kuullota pilkottua valkosipulia, sipulia ja porkkanaa hetki
oliiviöljyssä. Pudota lämpö minimiin ja lisää tomaattiseos pannuun. Anna hautua
vähintään puolituntia. Mausta suolalla. Maista ja säädä tarvittaessa
happamuutta lisäämällä joko punaviinietikkaa tai sokeria ripauksittain.
Käännä uunin grilliasetus päälle. Kasaa uuninvuoan pohjalle
ensin kerros munakoisoa, sitten kerros mozzarellaa, parmesaania ja
tomaattikastiketta. Raasta lopuksi päälle kunnolla parmesania. Lisää pinnalle
leivänmurut. Grillaa uunissa, kunnes juusto on sulanut ja pinta on kauniin
ruskea. Varoitus: anna annoksen jäähtyä ennen kuin syöt (poltan aina suuni)!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti