Hyllyt notkuivat vieläkin Espanjasta tuotua cavaa, miksi
päätin järjestää Espanja-teemaisen brunssin. Pöytään lihapullia, tortilla,
paahdettuja vihanneksia, manchegoa, vaaleaa leipää jolle kyytipojaksi itse
tehtyä tomaattimurskaa ja alkupalaksi shotti ajo blancoa. Kaikki onnistui
mielestäni hyvin. Ajo blanco ei ollut kaikkien vieraiden makuun. Itse pidin
siitä – se sopii tosin paremmin kuumaan kesäpäivään.Tortillaan kannattaa käyttää voimakasta oliiviöljyä. Ostin maistamatta espanjalaista luomuoliiviöljyä, jossa ei ollut yhtään makua. Tortilla jäi siksi vaimeaksi.
Kuvat nopeasti räiskittyjä huonossa valaistuksessa. Ajo blanco puuttuu. |
Tortilla española |
Espanjalaiset lihapullat
n. 800 jauhelihaa
espanjalaista paprika-maustetta
tinjamia
yksi murskattu valkosipulin kynsi
yksi sipuli
suuri kourallinen kuivattua vaalea leipää murennettuna
yksi kananmuna
tilkka maitoa tai kermaa
Kostuta leivänmurut maidossa. Sekoita sen jälkeen kaikki
ainekset ja muotoile pieniksi suupalankokoisiksi lihapulliksi. Paista pinta
ruskeaksi pannulla. Kypsennä lopppuun uunissa.
Karamellisoitusipuli-rommi -kastike
Karamellisoi sipulit: aseta ne pannuun miedolle lämmölle
oliiviöljyn kanssa. Kypsennä silloin tällöin sekoittaen n. 30 minuuttia.
Halutessasi voit lisätä ruokalusikallisen tummaa sokeria.
Laita kattilaan keskilämmölle suuri nokare voita ja muutama ruokalusikallinen
jauhoja. Sulata ja sekoita kunnes alkaa tummenemaan. Lisää hiljalleen lihalientä
jatkuvasti sekoittaen. Lisää loraus tummaa rommia. Sekoita joukkoon
karamellisoidut sipulit. Aja kastike tasaiseksi tehosekoittemalla ja suodata se
tarvittaessa siivilän läpi. Maista.
Paahdetut vihannekset
Leikkaa paprikat halki ja poista kannat. Aseta uuniin kiinni
grillivastukseen. Kypsennä kunnes tummia. Aseta kulhoon ja anna jäähtyä. Kun
paprikat ovat jäähtyneet, kuoret lähtevät helposti. Kuori ja revi paloiksi
kulhoon.
Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsa viipaleiksi ja paista nopeasti tulikuumalla parillalla. Aseta kulhoon. Mausta oliiviöljyllä ja punaviinietikalla. Lisää juuri ennen tarjoilua tuoreita yrttejä; esim. basilikaa ja persiljaa.
Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsa viipaleiksi ja paista nopeasti tulikuumalla parillalla. Aseta kulhoon. Mausta oliiviöljyllä ja punaviinietikalla. Lisää juuri ennen tarjoilua tuoreita yrttejä; esim. basilikaa ja persiljaa.
Pan con tomate
Kiehuta kattillassa vettä. Tee tomaattien kantaan kevyt
X-viilto. Upota tomaatit kiehuvaan veteen n. 30-60 sekunniksi. Nosta ne jääkylmään
veteen ja anna jäähtyä. Nyt kuoret lähtevät helposti. Kuori tomaatit ja heitä
pois suurin osa siemenistä. Murskaa tasaiseksi tahnaksi tehosekoittimella.
Käsin murskattuina tomaatit maistuvat erilaisilta (oikeasti!) –
tehosekoittimella nopeasti murskattu tahna on parempaa! Mausta oliiviöljyllä,
suolalla, basilikalla ja valkosipulilla. Tarjoile oliiiviöljyssä rapeiksi
paistettujen leipäviipaleiden kanssa.
Ajo blanco – valkoinen gaspazcho
Sekoita blenderissä yksi kuorittu vihreä omena,
juomalasillinen kuorittuja manteleita, juomalasillinen maitoa, kaksi lasillista
vettä, kolme lasillista kuovunutta vaaleaa leipämurua, kaksi lasillista
vihreitä siemenettömiä rypäleitä ja yksi valkosipulinkynsi. Jäähdytä
jääkaapissa.
Siivilöi seos kun se on jäähtynyt. Aseta siivilöity seos
blenderiin. Laita blenderille hitaalle ja lisää joukkoon ohuena norona n. yksi
lasillinen oliiviöljyä ja loraus punaviinietikkaa. Sekoita kunnes
emulsifioituu. Aseta jääkaappiin. Tarjoile kylmänä mantelilastujen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti