tiistai 9. lokakuuta 2012

Plátanos son muy ricos

Ajattelin kirjoittaa tästä herkkupalasta, joka on peräisin Väli- ja Etelä-Amerikasta. Väli- ja Etelä-Amerikassa ruokabanaaneja käytetään samantapaisesti kuin perunaa meillä täällä Suomessa. Ruokabanaani onkin maultaan hyvin samanlainen kuin peruna. Kellertävät, kypsemmät banaanit ovat hieman makeampia kuin vihreät.

Resepti (4kpl) - El Presidente
1 suurehko ruokabanaani

Täytteet:
muutama siivu paahtopaistia
jäävuorisalaattia
pikkelssi
hapankaalia
paistettua sipulia
Hellman’s-majoneesia
Heinz-ketsuppia
suolaa

1. Kuori ruokabanaanit. Halkaise ne puoliksi ja sen jälkeen vielä toisessa suunnassa puoliksi.
2. Lämmitä padassa tai friteerauskeittimessä öljy kuumaksi.
3. Paista banaaneja muutama minuutti, kunnes ne kelluvat.
4. Nosta banaanit leikkuulaudalle. Litistä ne yksitellen käyttäen apunasi esim. leikkuulautaa tai lautasta.
5. Paista litistetyt banaanit vielä rapeaksi.
6. Kokoa sandwich. Valmis sandwich on helppo syödä, kun sen käärii alumiinifolioon. 

Täytteeksi sopii melkein mikä vain, joten vaihtoehtoja on lähes rajattomasti. Karamellisoitu sipuli, ilmakuivattu kinkku, Manchego-juusto, grillattu kesäkurpitsa, grillattu paprika, coleslaw, tuoreet vihannekset, dijon-sinappi....

3 kommenttia:

 1. Moikka, kuinka tästä banaanista saa rapean? vai onko kriittinen ero perusbanaanissa ja ruokabanaanissa? Yritin friteerata eli paistaa öljyssä ja paistaa pannulla mutta banaani menee vaanpehmeäks mömmöks? Voisitko auttaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   En ole koskaan friteerannut tavallista banaania, joten minulla ei ole asiasta käytännön kokemusta. Ruokabanaani tuntuu ainakin käteen paljon kiinteämmältä, joten voi olla että ero johtuu siitä.

   Muista myös, että ruokabanaani tulee friteerata eli paistaa runsaassa öljyssä. Mielestäni rapeus on lähinnä kiinni paistoajasta. Öljyn ei tarvitse olla järkyttävän kuumaa kunhan ruokabanaaneja paistaa tarpeaksi pitkään. Ensimmäisen paiston jälkeen ruokabaani liiskataan, minkä jälkeen se asetetaan paistumaan vielä uudelleen. Ruokabaanin pinnan väristä näkee mielestäni melko hyvin sen rapeuden: sellainen suht tumma väri kertoo yleensä hyvästä rapeudesta. On myös olennaista antaa valmiin ruokabaanin levätä hetki talouspaperin päällä, jolloin se rapeutuu entisestään.

   Toivottavasti tämä auttoi. Ruokabanaaneja saa ostettua nykyään ihan tavallisista ruokakaupoista. Esimerkiksi Stockmannin Herkussa myydään niitä.

   Tässä vielä video-ohje:
   http://www.youtube.com/watch?v=pkSpHDCXk7I

   Poista
 2. Kiitos kovasti! Yritän uudelleen platanoseilla huomenna:)

  VastaaPoista