maanantai 2. kesäkuuta 2014

Klassinen paahtovanukas eli flan

Klassinen paahtovanukas, flan, esimerkiksi espanjalaisen brunssin kruunuksi tai taco-juhlien päätökseksi. 



Klassinen flan

½ dl vettä
2 dl taloussokeria
5 dl vanhanajan täysmaitoa
4 suurehkoa kananmunaa
1 vaniljatanko
ripaus rouhittua merisuolaa

Lämmitä uuni 160 asteeseen. Aseta kattilaan n. desi sokeria ja n. puolidesiä vettä. Kokeilin ensin ruokosokeria, mutta tumman värin takia karamellin kypsyyttä oli vaikea arvioida. Anna hautua miedolla lämmöllä sekoittamatta kunnes seos alkaa kuplimaan ja sokeri tummumaan. Toimi nopeasti ja jaa karamelli n. 6 annosvuokaan. Pyörittele vuokia eri suuntiin, niin karamelli jakautuu tasaisesti.

Lämmitä samalla 5 dl täysmaitoa ja yksi desiltra sokeria kattilassa, jotta sokeri liukenee maitoon. Anna seoksen jäähtyä. Sekoita sillä välin kulhossa 4 kananmunaan. Lisää joukkoon huoneenlämpöinen maitoseos. Lisää yhden satumaiselta tuoksuvan vaniljatangon sisältö seokseen. Pyöräytä joukkoon vielä ripaus suolaa ja jaa annosvuokiin.


Aseta annosvuoat laakeaan uunivuokaan. Kaada vuokaan kädenlämpöistä vettä sen verran, että vesi nousee annosvuokien puoliväliin. Paista uunissa kunnes vanukkaat hötkyvät ainoastaan hieman keskeltä. Jäähdytä. Tarjoile kumottuna lautaselle. Kumoaminen onnistuu, kun pyöräytät vanukkaan reunat ensin vapaaksi pienellä veitsellä. Laita sitten annosvuoka ylösalaisin vanukkaan päälle ja käännä viritelmä nopealla liikkeellä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti