perjantai 27. kesäkuuta 2014

Mi piace la pizza

Kaksi viikko Italiassa innosti leipomaan pizzaa! Italialaisen pizzan maine ei ole tuulesta temmattu: lätyt olivat lähes poikkeuksetta maukkaita. Täydellistä pizzaorgasmia en kuitenkaan kokenut. Esimerkiksi Napolin pizzoissa maku oli loistava, mutta pizzojen keskusta oli vetinen, löysä. Rapeus ja mehevyys eivät kohdanneet täydellisesti.

Kokeilin uutta taikinareseptiä. Ensin kello 01 aikoihin ripaus kuivahiivaa, 500g ihan tavallista vehnäjauhoa ja 500g vettä sekaisin. Seuraavana päivänä n. kello yhden aikoihin lisäsin joukkoon 20g suolaa, 500g jauhoa ja 250g vettä. Minulta puuttuu lämpömittari, miksi veden ja taikinan lämpö oli arvioitava mutulta. Bulkkikohotus jäi lyhyeksi, koska menin töihin. Taikina oli ehtinyt suunnilleen tuplaantua, mutta olisi vaatinut vielä 1-3 tuntia lisää. Sitten viiteen osaan, palloiksi ja jääkaappiin. Koska hydraatio on melko korkea, taikinaa on helpompi käsitellä kylmänä. Viimeinen kohotus jäi myös lyhyeksi kiireen vuoksi.

Kuvat kännykkäkameralla räiskittyjä - järkkäri on lainassa...

Leivoin kuvien kaksi pizzaa suoraan jääkaapista. Ensimmäisen leivoin samana päivänä. Toisen pizzan paistoin seuraavana päivänä n. kello 13 – taikina oli siis kohonnut jääkaapissa n. päivän enemmän. Huomio: marketeissa myytävä bufala mozzarella ei sovellu sellaisenaan kotipizzaan, koska se sisältää liikaa nestettä. Sulaessaan bufala tekee keskustasta löysän. Kenties pitäisi kokeilla kuivattaa mozzarellaa? Toisessa pizzassa juustona kaapista aamulla löytynyt feta. Tomaattikastikkeen tein Muttin San Marzano –tomaateista, joihin lisäsin yksinkertaisesti vaan suolaa ja oliiviöljyä.

Samana päivänä paistettu pizza

Pohjaan tuli hauska väriYhden päivän pidempään jääkaapissa kohunnut pizzaEi kommentteja:

Lähetä kommentti