torstai 1. toukokuuta 2014

Espanja-teemainen brunssi

Hyllyt notkuivat vieläkin Espanjasta tuotua cavaa, miksi päätin järjestää Espanja-teemaisen brunssin. Pöytään lihapullia, tortilla, paahdettuja vihanneksia, manchegoa, vaaleaa leipää jolle kyytipojaksi itse tehtyä tomaattimurskaa ja alkupalaksi shotti ajo blancoa. Kaikki onnistui mielestäni hyvin. Ajo blanco ei ollut kaikkien vieraiden makuun. Itse pidin siitä – se sopii tosin paremmin kuumaan kesäpäivään.Tortillaan kannattaa käyttää voimakasta oliiviöljyä. Ostin maistamatta espanjalaista luomuoliiviöljyä, jossa ei ollut yhtään makua. Tortilla jäi siksi vaimeaksi.

Kuvat nopeasti räiskittyjä huonossa valaistuksessa. Ajo blanco puuttuu.

Tortilla española





Espanjalaiset lihapullat 


n. 800 jauhelihaa
espanjalaista paprika-maustetta
tinjamia
yksi murskattu valkosipulin kynsi
yksi sipuli
suuri kourallinen kuivattua vaalea leipää murennettuna
yksi kananmuna
tilkka maitoa tai kermaa


Kostuta leivänmurut maidossa. Sekoita sen jälkeen kaikki ainekset ja muotoile pieniksi suupalankokoisiksi lihapulliksi. Paista pinta ruskeaksi pannulla. Kypsennä lopppuun uunissa.

Karamellisoitusipuli-rommi -kastike


Karamellisoi sipulit: aseta ne pannuun miedolle lämmölle oliiviöljyn kanssa. Kypsennä silloin tällöin sekoittaen n. 30 minuuttia. Halutessasi voit lisätä ruokalusikallisen tummaa sokeria. 


Laita kattilaan keskilämmölle suuri nokare voita ja muutama ruokalusikallinen jauhoja. Sulata ja sekoita kunnes alkaa tummenemaan. Lisää hiljalleen lihalientä jatkuvasti sekoittaen. Lisää loraus tummaa rommia. Sekoita joukkoon karamellisoidut sipulit. Aja kastike tasaiseksi tehosekoittemalla ja suodata se tarvittaessa siivilän läpi. Maista. 


Paahdetut vihannekset
Leikkaa paprikat halki ja poista kannat. Aseta uuniin kiinni grillivastukseen. Kypsennä kunnes tummia. Aseta kulhoon ja anna jäähtyä. Kun paprikat ovat jäähtyneet, kuoret lähtevät helposti. Kuori ja revi paloiksi kulhoon.

Leikkaa munakoiso ja kesäkurpitsa viipaleiksi ja paista nopeasti tulikuumalla parillalla. Aseta kulhoon. Mausta oliiviöljyllä ja punaviinietikalla. Lisää juuri ennen tarjoilua tuoreita yrttejä; esim. basilikaa ja persiljaa.


Pan con tomate
Kiehuta kattillassa vettä. Tee tomaattien kantaan kevyt X-viilto. Upota tomaatit kiehuvaan veteen n. 30-60 sekunniksi. Nosta ne jääkylmään veteen ja anna jäähtyä. Nyt kuoret lähtevät helposti. Kuori tomaatit ja heitä pois suurin osa siemenistä. Murskaa tasaiseksi tahnaksi tehosekoittimella. Käsin murskattuina tomaatit maistuvat erilaisilta (oikeasti!) – tehosekoittimella nopeasti murskattu tahna on parempaa! Mausta oliiviöljyllä, suolalla, basilikalla ja valkosipulilla. Tarjoile oliiiviöljyssä rapeiksi paistettujen leipäviipaleiden kanssa.

Ajo blanco – valkoinen gaspazcho
Sekoita blenderissä yksi kuorittu vihreä omena, juomalasillinen kuorittuja manteleita, juomalasillinen maitoa, kaksi lasillista vettä, kolme lasillista kuovunutta vaaleaa leipämurua, kaksi lasillista vihreitä siemenettömiä rypäleitä ja yksi valkosipulinkynsi. Jäähdytä jääkaapissa.
Siivilöi seos kun se on jäähtynyt. Aseta siivilöity seos blenderiin. Laita blenderille hitaalle ja lisää joukkoon ohuena norona n. yksi lasillinen oliiviöljyä ja loraus punaviinietikkaa. Sekoita kunnes emulsifioituu. Aseta jääkaappiin. Tarjoile kylmänä mantelilastujen kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti