torstai 10. heinäkuuta 2014

Dreaming of Italy: melanzane parmegiana

Mieleni on yhä Italiassa. Nostalgiaa voi yrittää lievittää kopioimalla matkalla nautittuja maukkaita aterioita. Italialaisen keittiön kestosuosikkini on melanzane parmegiana. Söin kyseisen annoksen Firenzessä eikä muuten pettänyt. Melanzane parmegiana on minulle ”se oikea”: se ymmärtää mieltymyksiäni, lohduttaa minua kun olen surullinen ja saa minut iloiseksi. Välillä kyllästymme toisiimme, mutta silti välillämme on ikuinen rakkaus.



Käytä tomaattikastikkeeseen Muttin säilyttyjä tomaatteja. Henri Alenin lisäksi roomalainen pilvenpolttaja, valmistaessaan all'amatricianaa (oli muuten loistavaa), todensi Alenin arvion: Mutti on laadukkain. Nykyään Suomestakin saa Muttin San Marzano –tomaatteja. Jos käytät kokonaisia säilöttyjä tomaatteja, pyöräytä ne tehosekoittimessa tasaiseksi. En osaa selittää miksi, mutta maku on parempi kuin jos pilkot ne paistolastalla pannussa. Melanzane parmegianaan kelpaa halvempi mozzarella: mozzarella di bufalan tuottaa - paremmasta maustaan huolimatta - sulaessaan runsaasti nestettä, mikä tekee annoksesta vetisen.

Melanzane parmegiana
2 hlö
1 suuri munakoiso

1 tölkki Mutti säilöttyjä tomaatteja
1 salottisipuli
2 valkosipulinkynttä
1 porkkana

tuoretta basilikaa
parmesaania
100g mozzarellaa

kourallinen Panko-leivänmuruja tai murennettua kuivanutta ciabattaa

Lämmitä uuni n. 250 asteeseen. Leikkaa munakoiso parin senttimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Öljyä kevyesti pieni uunivuoka. Grillaa munakoisoa, välillä käännellen, kunnes ne ovat saaneet vähän väriä melko pehmeitä.
Valmista tomaattikastike. Pyöräytä säilötyt tomaatit tehosekoittimessa. Kuullota pilkottua valkosipulia, sipulia ja porkkanaa hetki oliiviöljyssä. Pudota lämpö minimiin ja lisää tomaattiseos pannuun. Anna hautua vähintään puolituntia. Mausta suolalla. Maista ja säädä tarvittaessa happamuutta lisäämällä joko punaviinietikkaa tai sokeria ripauksittain.

Käännä uunin grilliasetus päälle. Kasaa uuninvuoan pohjalle ensin kerros munakoisoa, sitten kerros mozzarellaa, parmesaania ja tomaattikastiketta. Raasta lopuksi päälle kunnolla parmesania. Lisää pinnalle leivänmurut. Grillaa uunissa, kunnes juusto on sulanut ja pinta on kauniin ruskea. Varoitus: anna annoksen jäähtyä ennen kuin syöt (poltan aina suuni)!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti