lauantai 6. syyskuuta 2014

Pizzaa ja ciabattaa kotiuunissa

Pizzaaa vaihteeksi kotiuunissa. Tein kaksivaiheisen yliyön taikinan. Ensin 500 grammaa matalaproteiinista luomuvehnäjauhoa, 500 grammaa 26-asteista vettä ja ¼ teelusikallinen 42-asteisessa vedessä herätettyä kuivahiivaa sekaisin. Anna kohota, kunnes juuri on suurin piirtein kaksinkertaistanut volyyminsa ja sen pinta kuplii, noin yön yli.

Kuvat puhelimella
Seuraavaksi sekoitin joukkoon loput 500 grammaa samaista jauhoa, 20 grammaa suolaa ja 250 grammaa vettä. Vaivaisin taikinaa vuorotellen taittelua ja ”pilkkomista” noin 10 minuuttia. Taikina tuntui löysältä ja heikolta. Seuraavaksi bulkkikohotus tunnin verran, minkä jälkeen taittelin taikinaa kaksi kertaa 15 minuutin väliajoin. Annoin taikinan kohota huoneenlämmössä noin kolmen tunnin ajan, minkä jälkeen muotoilin siitä viisi palloa. Asetin taikinapallot jääkaappiin.



Taikina oli kohonnut ainakin 50% jääkaapissa yön yli. Sitä oli vaikea käsitellä: se repeili helposti. Paistoin pizzat kotiuunissa. Ilmakuplia ei syntynyt kunnolla. Taikinan gluteiini vaikutti liian heikolta. Pitää opetella kunnon vaivaus. Lisäksi hydraatio oli varmaankin liian korkea hienojakoiseen ja matalanproteiinin vehnäjauholle. Tein yhdestä taikinasta miniciabattoja. Niiden rakenteesta tuli parempi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti