lauantai 1. syyskuuta 2012

Täydellisen kotipizzan metsästys - Part II

Päätin leipoa viimeisen pizzan tänään. Tuloksena oli selvästi ensimmäistä pizzaa maukkaampi ja kuohkeampi pohja. En vieläkään saavuttanut sellaista croissaintin kaltaista ilmavaa kuplarakennetta, mutta useamman päivän kylmässä kohunnut taikina oli selvästi ilmavampi kuin lyhyemmän aikaa kohonneet taikinat. Lisäksi taikinaa oli helppo käsitellä ja venytellä. 
Viimeinen taikina kohosi siis kylmässä n. kolme ja puoli päivää. Olen säätänyt jääkaappini melko viileäksi ja siksi olisi mielenkiintoista kokeilla vieläkin pidempää kohotusaikaa.

Vertailun vuoksi kuva yhden päivän kohonneestä taikinasta.


Yhteenveto tästä nopeasta pizzakokeesta:
 • Pidempi kohotusaika viileässä paransi taikinan ominaisuuksia (maku ja kuohkeus).
 • De Ceccon Tipo 00 -jauho ei osoittanut 'silver bulletiksi'. Kohotusaika vaikuttaa ratkaisevammalta.
 • Pelkkää tomaattikastikkeella täytettyä pohjaa on syytä paistaa ensin muutamia minuutteja ilman muita täytteitä. Omassa uunissani erityisesti mozzarella käristyy ja menettää makunsa, jos sen lisää pizzan päälle heti. Täytteet on myös syytä lisätä viileinä suoraan jääkaapista.
 • Teräslevy on parempi kuin pizzakivi. Pohjasta tulee mielestäni parempi teräslevyllä paistaessa kuin pizzakivellä, mikä voi johtua teräksen paremmasta lämmönjohtokyvystä. PTH-Metalli valmisti oman teräksisen pizzalevyni mittatilaustyönä.
Ideoita tuleviin kokeiluihin:
 • Leiki kohotusajoilla. Kokeile kohottaa taikinaa esim. yli viisi päivää viileässä. Olisi myös mielenkiintoista kokeilla useamman tunnin toista kohotusta ennen pizzan paistamista.
 • Kokeile erilaisia hiivoja.
 • Vaihtele taikinan vaivausaikaa. Vaivasin kaikkia taikinoita n. 10-15 minuuttia.
 • Venyttele taikina niin, että pohjaan jää ohuempi reunus. Jätin nyt melko paksun kerroksen taikinaa pizzan reunoille. Kenties ohuempi reuna-alue tuottaisi paremman kuplarakenteen?

1 kommentti:

 1. Vaivaaminen on aika tärkeässä asemassa pizzapohjan rakenteen kannalta. Olen myös huomannut, että taikinan kohottaminen on tärkeää ja parempi tulos on tullut, kun sille on antanut aikaa ja sen on tehnyt useammassa osassa: alussa, kun hiiva lisätään nesteeseen (noin 10-15min), seuraavan kerran kun taikinassa on noin puolet jauhoista ja viimeisen kerran, kun taikinaan on lisätty loput jauhot ja sitä on vaivattu.

  VastaaPoista