tiistai 26. elokuuta 2014

Hulluna pizzaan: uuniprojekti vihdoin valmis!

Intohimo pizzaa kohtaan johtaa hulluuksiin: nyt yksiöni nurkasta löytyy pallogrillistä modattu pizzauuni. Projekti oli ollut käynnissä jo pitkään, mutta erinäisten ongelmien takia sen päätös viivästyi. Paikallinen metallifirma auttoi minua rakentamaan uunin vihdoin loppuun.


Härpäkkeen avulla on mahdollista sivuuttaa kotipizzaleipuria piinaava ongelma: kunnon uunin puute. Lämpötila uunissa nousee kuuteensataan asteeseen. Viritelmä on siis city-yksiössä asuvan henkilön kannalta kenties paras mahdollinen tapa replikoida aito kiviuunipaisto. Rakensin uunin pizzamaking.com –sivuston ketjun perusteella muutamin poikkeuksin. Paistolevyni on kiven asemesta rosteria. En vuorannut grilliä alufoliolla ja asensin kanteen muutaman millin metallilevyn, jotta kuuma ilma putoaisi kunnolla pizzan päälle.


Raahasin välineeni pihalle ohikulkijoiden katsoen minua kuin hullua. Kaasupoltin tuotti suihkumoottoria muistuttavaa jyrinää. Mahtavaa! Noin viidentoista minuutin esilämmitys ja ensimmäinen pizza sisään. Koska leivoin itse sekä pizzoja että paistoin niitä, en saanut mitattua tarkkoja paistoaikoja ja lämpötiloja. Kuvatkin ovat räiskittyjä toiminnan tuiskeessa.


Taikina ei ollut todellakaan optimaalinen: suunnittelin paistavani pizzoja jo edellisenä iltana, mutta rankkasade yllätti. Taikinasta tuli siis ylifermentoitunutta. Siihen nähden ensimmäiset testit olivat lupaavia: vaikka taikinan maku ei ollut parhaasta päästä, silmämääräisesti pizzat saivat mukavasti väriä. Uuni suolsi Napolissa syömäni pizzojen kaltaisia pizzoja: pehmeitä mutta silti pinnalta rapeita. Tärkeä havainto: uunisssa on selviä hotspotteja, joten tulevaisuudessa pizzoja tulee käännellä. Täysteholla pohja paloi helposti. Parhaiden säätöjen löytäminen vaatii siis rutkasti lisäharjoittelua, mutta tulokset ovat lupaavia. Vihdoin pääsen opettelemaan kunnollap pizzan valmistamista!



Selviä hotspotteja
Harjoituspizzat vaan pikaisella tomaattikastikkeella




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti