lauantai 1. kesäkuuta 2013

Amatööri pizzaiolon vastaisku

Hommasin kaksi kirjaa: Jim Laheyn My pizza ja Peter Reinhartin Artisan baking. Molemmissa kirjoissa oli ihan hyviä vinkkejä pizzaan ja leipomiseen. Kirjoista inspiroituneena valmistin muutamat pizzataikinat.
Jim Laheyn no-knead taikina kohoamisen jälkeen
Ensimmäinen taikina oli Reinhartin Neo-Neapolitan –taikina, jonka hydraatio on muistaakseni 75 prosentia. Ostin keittiövaa’an ja mittasin kaikki aineet tarkasti (tosin hiivan määrästä en ole täysin varma, koska vaaka vaikutti toimivan huonosti todella kevyiden määrien kohdalla). Annoin taikinan kohota lähes kolme päivää jääkaapissa. Tästä taikinasta tuli todella mahtavapohjaisia pizzoja.

Peter Reinhartin Neo-Neapolitan -reseptin lopputulos
Toinen taikina oli Jim Laheyn kuuluisa no-knead –taikina. Silläkin tuli ”tavallisia” pizzataikinaohjeita parempia pizzoja, mutta ei niin hyviä kuin Reinhartin reseptin taikinasta. Reinhartin reseptin pizzat olivat sekä maukkaampia että ilmavampia.

No-knead -taikina oli kohoamisen jälkeen kyllä paljon vetisempää kuin mitä esimerkiksi Laheyn omassa Youtube-videossa. Myös Reinhartin taikina oli hyvin löysää kohoamisen jälkeen. Johtuukohan eroista suomalaisten ja amerikkalaisten (vai Caputo?) jauhojen välillä? Ei se sinällään haitannut, mutta taikinoita oli vaikeampi käsitellä ja muotoilla.

Ps. suosittelen tomaattikastikkeen valmistamista alusta loppuun! Se on selvästi työläämpää kuin murskan käyttäminen, mutta maku on työn väärti!

Reseptit löytyy googlettamalla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti